Πως να προετοιμάσετε το σώμα σας για την προπόνηση

Πως να προετοιμάσετε το σώμα σας για την προπόνηση

Τα πιο κοινά εμπόδια τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή προπόνηση είναι κυρίως η εργασία, πολλές φορές ο καιρός, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η εξάντληση ή απλά η επιθυμία να μην κάνουμε τίποτα.

Επίσης, πώς μπορείτε να θρέψετε επαρκώς το σώμα σας πριν και κατά τη διάρκεια μιας σκληρή προπόνηση, εάν δεν μπορείτε πάντα να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας τις ίδιες ώρες;

Ας ξεκινήσουμε με μερικές γενικές συμβουλές:

  1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τρώτε θρεπτικά γεύματα - Τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χαμηλής επεξεργασίας, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας.
  1. Γνωρίστε το σώμα σας και δώστε προσοχή σε αυτό - Οι ρουτίνες καθιστούν εύκολο να καταλάβετε τι να φάτε και πώς να ασκηθείτε. Εάν κάνετε ποδήλατο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς νιώθετε το σώμα σας και αλλάξτε ανάλογα τα γεύματα και τις προπονήσεις σας.
  1. Έχετε σνακ μαζί σας ανά πάσα στιγμή - Καλή ιδέα είναι να έχετε στη διάθεσή σας ένα ενεργειακό τζελ ή κάποια μπάρα πρωτεΐνης, καθώς θα την χρειαστείτε σε κάποια φάση της προπόνησης σας.
  1. Είναι κοινή λογική - Μετά από ένα γεύμα, είναι καλύτερο να περιμένετε 1-2 ώρες πριν ανεβείτε στο ποδήλατο, ειδικά εάν έχετε φάει πολύ ή εάν η προπόνησή σας πρόκειται να είναι πολύ έντονη. Εάν έχετε φάει μόνο ένα σνακ, 20-30 λεπτά αρκούν.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ;

Αυτό εξαρτάται από διάφορα ζητήματα, όπως την ώρα της ημέρας, την ένταση των προπονήσεων, την απασχόλησή σας και ούτω καθεξής.

Πιο κάτω ακολουθούν τρία διαφορετικά σενάρια εκπαίδευσης:

  1. Προπόνηση νωρίς το πρωί
  2. Προπόνηση στη μέση της ημέρας
  3. Προπόνηση το απόγευμα ή το βράδυ

Προπόνηση νωρίς το πρωί:

Εάν ξεκινάτε την προπόνηση σας πριν την δουλειά, μπορείτε να παραλείψετε το πρωινό και να το φάτε αργότερα, ή μπορείτε να πάρετε κάτι γρήγορο και απλό μαζί σας όπως μια μπανάνα, μια μπάρα πρωτεΐνης ή λίγο γιαούρτι με μούρα.

 

Προπόνηση στη μέση της ημέρας:

Σνακ όπως μια χούφτα αμύγδαλα, μήλο σε φέτες, ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα ή μια σπιτική μπάρα ενέργειας είναι όλα ιδανικές επιλογές που θα σας εμποδίσουν να οδηγήσετε με άδειο στομάχι.

 

Προπόνηση το απόγευμα ή το βράδυ:

Οποιοδήποτε από τα σνακ που αναφέρονται παραπάνω είναι μια καλή επιλογή πριν από μια 2ωρη προπόνηση χαμηλής έως μέτριας έντασης το απόγευμα ή το βράδυ.

Αν εναλλακτικά προτιμάτε κάποιο φαγητό, όμως δεν έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας μια έξυπνη λύση είναι να προμηθευτείτε μερικά εύκολα στην προετοιμασία υλικά, όπως τα προ μαγειρεμένα όσπρια, λαχανικά για σαλάτες, αυγά ως πηγή πρωτεΐνης, ρύζι, ζυμαρικά, ή ακόμη και βραστές πατάτες ως πηγή για υδατάνθρακες και να έχετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα ολοκληρωμένο πιάτο, νόστιμο και υγιεινό.

Τέλος, μια συμβουλή να θυμάστε - ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή συνήθεια είναι να ξεκινήσετε νωρίς και να το κάνετε με συνέπεια!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.